با شیوع گسترده کرونا ویروس جدید در جهان مطالب بسیاری در فضای مجازی درباره این بیماری منتشر شده است، این مقاله واقعیات مرتبط با نحوه شیوع، پیشگیری، مقابله و درمان این بیماری را بازگو میکند.
ویروس کرونای جدید میتواند در مناطقی که اقلیم گرم و مرطوب دارند منتقل شود.
این باور غلط است که کرونا ویروس نمی تواند در مناطقی با آب و هوای گرم گسترش یابد. بر اساس مدارک و شیوع این ویروس در مناطق مختلف جهان، ویروس کرونای جدید میتواند در تمام مناطق، شامل مناطق با هوای گرم و مرطوب، منتقل شود. در صورتی که در منطقه دچار ویروس کرونای جدید زندگی میکنید و یا قصد سفر به چنین منطقهای را دارید، تمهیدات حفاظتی را صرف نظر از وضعیت اقلیمی رعایت کنید.
هوای سرد و برف نمیتواند ویروس کرونای جدید را نابود کند.
هیچ مدرکی وجود ندارد که باور کنیم هوای سرد میتواند ویروس کرونای جدید یا هر بیماری دیگری را نابود کند. دمای عادی بدن انسان، صرف نظر از دما یا هوای بیرون، در حدود ۳۶٫۵ تا ۳۷ درجه سانتیگراد است. کارآمدترین روش برای محافظت از خود در برابر ویروس کرونای جدید ضدعفونی کردن مداوم دستها با مواد دارای الکل یا شستشوی آنها با آب و صابون است.
حمام آب داغ از بیماری ویروس کرونای جدید جلوگیری نمیکند.
حمام آب داغ از ابتلای شما به بیماری کرونا جلوگیری نخواهد کرد. همانطور که گفته شد دمای نرمال بدن انسان، فارق از دمای حمام، ۳۶/۵ تا ۳۷ درجه سانتیگراد است. در حقیقت، حمام با آب بسیار داغ میتواند مضر بوده و پوست شما را دچار خشکی و سوختگی کند.
بهترین راه برای محافظت از خود در برابر بیماری کرونا رعایت مداوم بهداشت دستها است. با این کار ویروسی که ممکن است بر روی دستهایتان باشد نابود شده و از عفونتی که پس از تماس دستها با چشم، دهان یا بینی بوجود میآید، جلوگیری میشود.
ویروس کرونای جدید نمیتواند از طریق کالاهای ساخت چین یا سایر کشورهای دچار بیماری، منتقل شود.
اگرچه ویروس کرونای جدید میتواند بسته به نوع سطح تا چندین ساعت روی سطوح باقی بماند، اما احتمال آن بسیار کم است که ویروس بتواند پس از جابجایی، مسافرت و نیز قرار گرفتن در معرض انواع شرایط و دما، به حیات ادامه دهد. با این وجود تلاش کنید محصولات خریداری شده و سطوحی که فکر می کنید ممکن است آلوده باشد را با استفاده از مواد ضدعفونی کننده تمیز کنید. همچنین پس از تماس با سطح، دستان خود را با مایع ضدعفونی کننده الکلدار تمیز کرده یا با آب و صابون بشویید.
ویروس کرونای جدید نمیتواند از طریق گزیدگی پشهها منتقل شود.
تاکنون هیچ اطلاعات یا مدرکی دال بر انتقال ویروس کرونای جدید از طریق گزیدگی پشهها گزارش نشده است. ویروس کرونای جدید یک ویروس تنفسی است که عمدتا از طریق قطرات عطسه یا سرفه فرد مبتلا، و یا قطرات بزاق یا ترشحات بینی، گسترش مییابد. برای مراقبت از خود، دستتان را با مایع ضدعفونی کننده الکلدار تمیز کرده یا با آب و صابون بشویید. همچنین از تماس نزدیک با هر فردی که علائم مشابه سرما خوردگی، عطسه یا سرفه دارد پرهیز کنید.
آیا خشککننده برقی دست در نابودی ویروس کرونا مؤثر است؟
خیر. خشککننده دست در نابودی ویروس کرونای جدید مؤثر نیست. این ویروس در مواد غذایی فقط از طریق پخته شدن و در سطوح و پوست بدن از طریق ضد عفونی کردن با مایع ضدعفونی حاوی الکل و شستن با آب و صابون از بین می رود. برای مراقبت از خود، پس از پاک شدن دستها، باید آنها را با استفاده از حوله کاغذی یکبار مصرف خشک کنید.
آیا لامپ ماوراءبنفش ویروس کرونای جدید را نابود میکند؟
لامپهای ماوراءبنفش نباید برای ضدعفونی کردن دستها یا دیگر قسمتهای پوست مورد استفاده قرار گیرند زیرا تشعشع ماوراءبنفش میتواند به تحریک و سوزش پوست بینجامد. لامپ ماوراءبنفش فقط برای ضدعفونی کردن سطوح کاربرد دارد و بطور معمول در آزمایشگاه ها، کلینیک ها و آرایشگاه ها برای ضدعفونی کردن ابزار نیز استفاده می شود.
ترمومتر و تب سنج های لیزری در تشخیص افراد مبتلا به ویروس کرونای جدید چقدر کارآمد است؟
ترمو متر و تب سنج های لیزری در تشخیص افرادی که به دلیل ابتلا به ویروس کرونای جدید تب دارند (یعنی دمای بدنشان از حد نرمال بیشتر شده) کارآمد است.
اما این دستگاهها نمیتوانند افرادی را که آلوده هستند اما هنوز تب ندارند شناسایی کند. زیرا در حدود ۲ تا ۱۰ روز طول میکشد که افراد مبتلا علائم بیماری و تب نشان دهند. همچنین در برخی از مبتلایان علائم تب ممکن است بروز نکند.
آیا اسپری کردن الکل یا کلر بر روی بدن ویروس کرونا را از بین میبرد؟
خیر. اسپری کردن الکل یا کلر بر روی بدن ویروسهایی را که قبلا به بدنتان وارد شده نابود نخواهد کرد. اسپری کردن چنین موادی میتواند به لباسها یا غشاء مخاطی (برای مثال در چشمها یا دهان) آسیب برساند. آگاه باشید که هم الکل و هم کلر میتواند برای ضدعفونی کردن سطوح مفید باشد، اما باید مطابق دستورالعملهای مناسب استفاده شوند.
متاسفانه با همهگیر شدن ویروس کرونا شایعات بسیاری در فضای مجازی درباره این بیماری منتشر شدهاند که حتی در مواردی باعث اسفتاده خوراکی مردم از مواد ضدعفونی کننده و الکل شده است که منجر به فوت افرادی نیز گردیده. در این مطلب تلاش شده واقعیات مرتبط با اطلاعات نادرست را بازگو شود.
آیا واکسن سینهپهلو (ذاتالریه) میتواند از شما درمقابل ویروس کرونای جدید محافظت کند؟
خیر. واکسن سینهپهلو، واکسن پنوموکوک و واکسن هموفیلوس آنفولانزای نوع ب نمیتوانند از کرونا ویروس جدید پیشگیری کنند.
این ویروس خیلی جدید و متفاوت است و واکسن مربوط به خودش را میخواهد. محققان درحال تهیه واکسنی برای مقابله با ویروس کرونا هستند و سازمان بهداشت جهانی از این تلاشها حمایت میکند.
گرچه واکسنهای فوقالذکر برای مقابله با ویروس کرونا موثر نیستند، ولی بهطورکلی واکسیناسیون برای پیشگیری از بیماریهای تنفسی و تضمین سلامت شما بسیار توصیه میشود.
آیا شستشوی مداوم بینی با محلول نمک میتواند از ابتلا به ویروس کرونای جدید جلوگیری کند؟
خیر. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد شستشوی مداوم بینی با محلول نمک از ابتلای افراد به ویروس کرونای جدید جلوگیری کرده است.
برخی مشاهدات محدود وجود دارند که نشان میدهند شستشوی مداوم با محلول نمک میتواند به بهبود سریعتر سرماخوردگی معمولی کمک کند. اما شستشوی مداوم بینی علائم پیشگیری از عفونتهای تنفسی را نشان نداده است.
آیا مصرف سیر میتواند از ابتلا به ویروس کرونای جدید پیشگیری کند؟
سیر یک ماده غذایی سالم است که میتواند محتوی مقداری مواد ضدمیکروب باشد. اما هیچ مدرکی در وضعیت همهگیری فعلی وجود ندارد که نشان دهد خوردن سیر از افراد در برابر ویروس کرونای جدید محافظت میکند.
آیا ویروس کرونای جدید تنها بر افراد مسن تأثیر میگذارد، یا افراد جوانتر نیز آسیبپذیر هستند؟
افراد در همه ردههای سنی ممکن است از ویروس کرونای جدید متأثر شوند. ظاهرا افراد مسنتر و افرادی که دارای بیماری قبلی هستند (به مانند آسم، دیابت، بیماریهای قلبی) ممکن است در صورت ابتلا به ویروس دچار بیماری شدید گردند.
سازمان جهانی بهداشت به تمام افراد در همه ردههای سنی توصیه میکند که با اتخاذ اقداماتی از خود در برابر ویروس محافظت کنند، برای مثال از طریق رعایت بهداشت دستها و نیز بهداشت تنفسی.
آیا آنتی بیوتیکها در پیشگیری و درمان ویروس کرونای جدید موثرند؟
خیر، آنتیبیوتیکها درمقابل ویروسها موثر نیستند، و فقط برای مبارزه با باکتریها عمل میکنند.
کرونای جدید از نوع ویروسی است و بنابراین نباید از آنتیبیوتیکها بهعنوان وسیله پیشگیری یا درمان آن استفاده شود.
با اینحال، اگر فرد به دلیل ویروس کرونا در بیمارستان بستری شود، ممکن است به دلیل احتمال عفونت مشترک باکتریایی، آنتیبیوتیک هم برایش تجویز شود.
آیا داروی خاصی برای پیشگیری و یا درمان ویروس کرونای جدید وجود دارد؟
تا به امروز، هیچ دارویی برای پیشگیری و یا درمان ویروس کرونای جدید توصیه نشده است.
با این حال، افرادی که به این ویروس مبتلا شدهاند باید از مراقبتهای مناسب برخوردار شوند تا بهبود یافته و علائم بیماری درمان شود، و افرادی که دچار بیماری شدید شدهاند باید مراقبتهای حمایتی بهینه دریافت کنند. تحقیقات درباره برخی درمانهای خاص ادامه دارد و از طریق آزمونهای بالینی مورد آزمایش قرار خواهند گرفت.
سازمان جهانی بهداشت برای تسریع تحقیق و توسعه در این حوزه با طیف متنوعی از شرکای همکاری میکند.
اطلاعات موجود در این مقاله فقط جنبه آموزشی و افزایش آگاهی دارند و نباید به عنوان توصیههای پزشکی در نظر گرفته شوند. در صورتی که هر سوالی در مورد بیماری یا شرایط پزشکی خاصی دارید، حتما با پزشک مربوط یا متخصص در این مورد صحبت کنید.
منبع: سازمان بهداشت جهانی (WHO)